Kopie van Kopie van Nieuwsbericht afbeelding

Het debuut van Lisette Kuijt, De eeuwige nacht, is vóór de publicatie gelezen door vier enthousiaste proeflezers. Vier hele verschillende lezers, van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Zij hebben het manuscript grondig gelezen en hun ongezouten mening gegeven. Deze heeft Lisette weer gebruikt om het boek nog beter te maken dan het al was. Benieuwd wat zij van het boek vonden, en hoe ze het vonden om te proeflezen? In dit artikel vertellen zij over hun ervaring!

 

Waarom wilde je graag proeflezen voor Rebel Books?
Oda: Ik vond de Lara Polaris serie uitgegeven door Rebel Books heel erg leuk en was benieuwd naar het nieuwe boek. Het leek mij ook leuk om mijn mening over een boek te geven en dat er dan misschien ook echt wat mee gedaan zou worden.

Wendy: Ik volg momenteel zelf de minor Creatief Schrijven aan de Fontys en daarom wilde ik graag ervaring opdoen, omdat ik zelf ook feedback moet geven op de verhalen van andere studenten. Dit was een goede oefening, zeker omdat ik les krijg in verhaalanalyse, opbouw, perspectief, etc. Daarnaast is het natuurlijk geweldig dat er straks een goed boek in de winkel ligt, waar je dan toch de schrijver een beetje mee geholpen hebt.

Wouter: Ik schrijf zelf ook en vind het altijd lastig om een goede proeflezer te vinden. Mensen die jou persoonlijk kennen, kunnen nog wel eens moeite hebben met echt eerlijk zijn (uit angst om je te kwetsen), dus ik dacht – Hey, door me aan te melden als proeflezer kan ik iemand echt op weg helpen met mijn eerlijke feedback.

Esther: Ik lees héél veel en dacht dat ik waardevolle feedback zou kunnen geven. Ik vind het leuk en een eer om onderdeel te mogen zijn van het proces voorafgaand aan de totstandkoming van een boek. Daarnaast zie ik steeds vaker boeken met foutjes en leek het me fijn om die te kunnen voorkomen. Specifiek voor Rebel Books proeflezen wilde ik, omdat ik Sanne en haar boeken heel leuk vind. Ik ging er automatisch van uit dat andere boeken van deze uitgeverij net zo leuk zullen zijn 😉

 

Hoe vond je het om een manuscript te proeflezen?
Oda: Ik vond het heel erg leuk om te doen. Het lezen zelf was eigenlijk alsof je een gewoon boek las. Sommige vragen kon ik heel makkelijk en snel beantwoorden, maar er waren ook een paar vragen waar ik wat langer over moest nadenken.

Wendy: Ik vond het een leuke uitdaging. Ik lees ontzettend veel boeken, onder andere ook YA en Fantasy, dus dit verhaal paste wel in mijn straatje.

Wouter: Leuk om te doen! Je kijkt kritischer en dieper naar een tekst dan normaal, en dingen die je opvallen of bijvoorbeeld minder sterk vindt, kan je benoemen, met de kans dat er ook echt iets mee gedaan wordt. Dat sprak mij aan!

Esther: Proeflezen vond ik zwaarder werk dan verwacht. Het is nog niet de beste versie van het boek, maar het idee dat ik heb bijgedragen aan een betere versie van het boek vind ik echt gaaf. Ik ben benieuwd naar de aangepaste eindversie.

 

Wat vond je van het manuscript?
Oda: Ik vond het verhaal echt heel erg leuk, maar naar mijn mening moet er wel nog wat aan verbeterd worden. Ik miste bijvoorbeeld een beetje spanning. De personages en de band tussen de personages vond ik wel heel sterk.

Wendy: Ik vond het spannend. Toen ik het eerste hoofdstuk las kreeg ik kippenvel vanwege de spanning en de intensiteit van wat er gebeurde. Daarna verloopt het verhaal wat langzamer, met elk hoofdstuk een opbouwende spanning, waardoor je almaar wil doorlezen. De beschrijving van Brae vond ik ook erg levendig, ik zag de stad helemaal voor me. Ik vind dat de schrijver een knap staaltje werk geleverd heeft en hoop stiekem dat ze een vervolg gaat schrijven.

Wouter: Spannend, en bij vlagen ook humoristisch. Sommige zinnen/passages waren wat uitgebreid, waardoor de vaart soms uit het verhaal verdween. Maar de uitgebreide details zorgen wel echt voor een sterke worldbuilding.

Esther: Ik moest tijdens het proeflezen soms nog terugzoeken en zat er niet altijd helemaal in, maar toen het verhaal uit was en van het ‘papier’ mijn hoofd in was gekropen, waren er een paar scènes echt goed blijven hangen. Als er in een gesprek of een ander boek bijv. iets over een kas voorbijkomt, zie ik meteen ons drietal uit ‘De eeuwige nacht’ weer voor ons.

 

Hoe lang heb je over het proeflezen gedaan?
Oda: Ik heb er in totaal bijna 2 maanden over gedaan. Ik ben ongeveer 7 weken bezig geweest met het lezen. En daarna heb ik in een paar dagen mijn beoordeling geschreven.

Wendy: Ik denk dat ik er in totaal twee weken over gedaan heb om het verhaal te lezen en opmerkingen toe te voegen, en vervolgens nog twee dagen over de vragenlijst.

Wouter: Een paar weken, gok ik!

Esther: Ik was een aantal weken bezig met proeflezen. Het had sneller gekund, maar ik las ook wat andere boeken tegelijk hiermee en er waren nog wat ‘projecten’, dingen zoals dit waardoor ik voor een deadline boeken wilde of moest lezen. Daarnaast zat ik niet gelijk in het verhaal, waardoor ik aan het begin ook te weinig voelde dat ik verder wílde. Ik wilde het wel op het afgesproken moment terugsturen, dus aan het einde moest ik wel en dan kom je toch in een flow. Weet ik dat weer voor een volgende keer: volhouden en je komt vanzelf in het verhaal, wat het boek beter maakt en dit ‘werk’ leuker.

 

Welk personage vond je het leukst?
Oda: Ik vond Thomas het leukste personage, omdat hij niet snel mensen vertrouwt buiten Reuben. In het begin was hij heel erg wantrouwig naar Eden, maar ik vind het mooi hoe ze langzaam meer als een team gingen werken en een vriendschap begonnen op te bouwen.

Wendy: Dit vind ik echt een lastige vraag, omdat ik meerdere personages leuk vind om verschillende redenen. Als ik moet kiezen, dan kies ik voor Christina. Ze wilde haar zusje beschermen. Ze probeert zo sterk te blijven, ook al zit ze opgesloten en moet ze deelnemen aan een verschrikkelijk ritueel.
Toch kies ik ook voor Thomas, hij weet wat hij wil, is niet bang om zijn mening door te drukken, ook een heel sterk karakter. Ik vind het leuk dat hij door Cirrus te kakken wordt gezet, dat maakt Thomas ook heel menselijk.

Wouter: Eden, ze is relatable, niet passief, gedreven en stoer!

Esther: Het leukste personage is een moeilijke keuze, maar ik ga voorrr… Reuben. Leuk hoe hij het vaak niet eens is met zijn beste vriend en ook aan zijn eigen acties wel eens twijfelt, maar afgaat op zijn gevoel. Hij zit echt tussen Thomas en Eden in: hij wil het mysterie oplossen, maar ook blijven vasthouden aan zijn waarden en ervoor kiezen om het goede te doen.

 

Wat is jouw beste boekentip voor andere lezers?
Oda: Mijn boekentip is De genezer van Zalindov. Het is het eerste deel van een geweldige fantasy trilogie geschreven door Lynette Noni. In de De genezer van Zalindov volg je het avontuurlijke verhaal van Kiva. De 17 jarige Kiva heeft al 10 jaar de levensgevaarlijke gevangenis Zalindov overleefd. Zij is de genezer van de gevangenis en heeft het goed vergeleken met de andere gevangenen, maar als jaren haar leven binnentreedt verandert alles. En dan heb je ook nog de Rebellen die buiten de gevangenismuren de hele wereld overhoop halen. Het boek heeft precies de goede verhouding tussen spanning, verdriet en romantiek, en behoudt tot op de laatste bladzijde je aandacht.

Wendy: Als het om Young Adult Fantasy gaat is mijn aanrader toch de Schemering-serie van V.E. Schwab. Ook dit verhaal bevat magie en dat heeft toch wel mijn voorkeur in een Fantasy verhaal.

Wouter: Alles van Emma Cline, en verder op dit moment The Mysterious Case of the Alperton Angels van Janice Hallett

Esther: Tip om te gaan of blijven lezen: gebruik een app waarin je bijhoudt wat je leest en stel een leeschallenge in. Doe ook eens mee met bijv. een readalong waarbij je tegelijk met anderen het boek leest en erover kletst.
Boekentip om te lezen als je fan bent van Lara Polaris en De eeuwige nacht: ‘De ademdief’ van Miranda Peters waarin de mensen niets weten van de magische wereld, maar er is wel ook een oorlog: een tussen heksen en jagers en iets met een enemies-to-loversverhaallijn 😉