Sanne voor de klas_blur

Ben jij docent en heb je een schrijver uitgenodigd voor een scholenbezoek? Leuk!

Schrijversbezoeken die goed zijn voorbereid, zijn het leukste voor de leerlingen. Als ze van tevoren weten wat ze te wachten staat, hebben ze er meer zin in en kunnen ze betere vragen bedenken voor de schrijver.

Daarom vind je hieronder 8 tips om het auteursbezoek zo leuk mogelijk te maken voor de leerlingen.

1. Kondig het bezoek aan
Hoe meer leerlingen het boek gelezen hebben, hoe leuker ze het zullen vinden om de schrijver te ontmoeten. Kondig daarom het bezoek minimaal 2 weken van tevoren aan en laat de boeken zien op het scherm. Zo hebben de leerlingen de tijd om een boek te lenen bij de bibliotheek of het aan te schaffen bij de boekhandel. Ook is het natuurlijk mogelijk om van tevoren boeken te bestellen voor de school, en die beschikbaar te stellen aan de leerlingen.

2. Lees in de klas voor 
Kies een leuk of spannend stukje uit een van de boeken om voor te lezen aan de klas. Zo weten de leerlingen meer over wat ze te wachten staat.

3. Vragen bedenken
Vraag de leerlingen om van tevoren vragen te bedenken. Als ze hier de tijd voor hebben, ontstaan de leukste vragen.

4. Boeken kopen & signeren
Geef bij de leerlingen aan dat ze na het bezoek boeken kunnen kopen en laten signeren (ook als ze het boek al hebben). Zo voorkom je teleurstelling als de leerlingen geen pinpas bij zich hebben of het niet hebben besproken met hun ouders.

5. Tijdens het bezoek
Houd in gedachten dat de schrijver geen leerkracht is. Ze kent de namen van de leerlingen niet en weet niet wat de bijzonderheden van deze klas zijn. Aan de andere kant is het verwarrend voor de leerlingen als twee personen tegelijk de les leiden. Het is daarom fijn om hier een balans in te vinden. Ga als docent achterin de klas zitten, geef het woord aan de schrijver, en grijp in als het nodig is.

6. Groepsfoto!
Maak na afloop van het bezoek een groepsfoto met de auteur.

7. Zorg voor voldoende boeken
Het schrijversbezoek heeft de leerlingen geprikkeld om een boek op te pakken. Zorg er daarom voor dat er voldoende boeken aanwezig zijn op school om te lezen.

8. Nabespreken
Besteed in de les(sen) na het bezoek tijd om onderwerpen te bespreken die aan de orde zijn gekomen.