• 0 Items - 0,00
    • Geen producten in de winkelwagen.
IMG_20220429_193100

Tijdens de boekpresentatie van Leger van schaduw en storm kwamen er heel veel vragen uit de zaal over schrijven en de Lara Polaris serie! In dit artikel zet ik ze allemaal onder elkaar, met de antwoorden van S. Christina erbij.

 

Hoe kwam je op het idee voor de boeken?

Het begon allemaal met het eerste idee: een wereld waarin magie verboden is. Ik kreeg steeds meer een beeld van die wereld, en het verhaal waarin ik elementen van de tweede wereldoorlog (een heel zwaar, heftig onderwerp) combineer met hekserij (een luchtig, avontuurlijk onderwerp). De personages gingen steeds meer leven; Lara de waterheks, Noah de aardeheks en Alex de luchtheks. Pas tijdens het schrijven kwam er een hele nieuwe verhaallijn tevoorschijn; die over het duistere familiegeheim van Lara. Dat ontwikkelde zich echt vanuit het niets, bijna als magie.

 

Verzin je eerst de karakters, dan het verhaal, of andersom?

In dit geval begon het met het verhaal, de wereld waarin ze leefden. Daar zocht ik personages bij die dit verhaal het beste konden vertellen. Een heks die heel erg worstelt met haar magische krachten, die steeds lijken te ontsnappen – dat zou totaal niet werken in die wereld. Dat werd Lara.

In al dat geweld, al die nare ervaringen, wilde ik haar wel een houvast geven, dus ik gaf haar een flinke vriendengroep van heksen en niet-heksen, die de wereld weer ieder op hun eigen manier beleefden. Met elk personage wilde ik een ander perspectief laten zien, omdat dat in de echte wereld ook zo is. Iedereen beleeft het leven op zijn eigen manier.

 

Wist je vanaf het begin al dat het een trilogie zou worden?

Ja, ik wist vanaf het begin al dat het een trilogie zou worden, maar hoe die exact ingevuld zou worden, dat stond nog niet vast. Ik had wel een beeld van waar ik heen wilde in de serie, maar tijdens het schrijven verandert er steeds weer zoveel, dat elk boek toch weer anders uitpakt dan gedacht!

 

Heb je het einde van de trilogie al geschreven?

Ja! De eerste versie staat nu op papier, dus ik weet precies hoe het verhaal van Lara eindigt!

 

Kan je daar al iets over loslaten?

Wie heeft opgelet, weet dat de titels van de boeken altijd op een bepaalde manier terugkomen in het verhaal. Voor deel 3 is dat natuurlijk Rijk van licht en sterrenstof. Maar meer ga ik niet loslaten…

 

Heb je nu spijt dat het maar 3 boeken werden; had je er liever nog meer in deze serie gemaakt?

Nee, met het derde boek dat eraan komt is het verhaal mooi afgerond, en dan is het weer tijd voor iets nieuws.

 

Hoe hield je overzicht over al je verhaallijnen door de serie heen?

Daar heb ik een enorme map met documenten voor op mijn computer, die ik mijn seriebijbel noem. Daarin staan karakterdossiers, een worldbuilding dossier, de plots van alledrie de boeken, plattegronden en tekeningen van plaatsen en dingen, stambomen en vision boards. Noem het maar op en ik heb er een document van. Zo kan ik altijd terugvinden hoe iets ook alweer zit.

 

Hoe zorg je ervoor dat je door kunt gaan met een verhaal en niet vastloopt?

Ik zorg er altijd voor dat ik weet waar het plot van het boek heen gaat. Op die manier weet ik tijdens het schrijven wat voor scène het gaat worden en waarom die nodig is. De enige keren dat ik vastloop is als iets niet klopt in het verhaal, en dan moet ik terug naar het plot. Zodra ik de grote lijnen duidelijk heb, weet ik weer hoe ik verder moet.

 

Hoe lang doe je over het herschrijven en hoe vaak herschrijf je een boek?

Dat verschilt per herschrijffase, en kan tussen de paar dagen en paar maanden zijn. Als je bezig bent met de grote lijnen, dan vergt dat veel denkwerk. Dan kan het best lang duren voordat er een nieuwe versie op papier staat. Terwijl het verwerken van de correcties van de corrector helemaal niet zo lang hoeft te duren. Van Heks van vuur en oorlog zijn uiteindelijk zes versies geweest.

 

Hoe kwam je op al die namen voor je personages?

Ik vind het altijd leuk als namen een betekenis hebben. Zo betekent Lara ‘de gelauwerde’, en Polaris ‘de helderste ster aan de hemel’.  Zo heb ik naar alle namen in de boeken gekeken; ze moesten zowel qua klank als qua betekenis bij het personage passen. In De Heksenkring, mijn online platform, deel ik al deze verborgen betekenissen.

 

Hoeveel van jouzelf heb je in de boeken gestopt?

Als schrijver stop je automatisch iets van jezelf in je boeken. Zo groeit Lara bijvoorbeeld op in een dorp aan zee, net zoals ikzelf. En ze is een nogal gesloten, onzekere tiener, wat ik vroeger ook was. President Walgraaf is gebaseerd op een gemene leraar die ik vroeger had, en kreeg daarna pas de trekjes van een paar grote politieke leiders die iedereen kent. Ik ben een kattenmens, dus er komen twee katten voor in de serie (Lotje en Koekie). En zo is er vast nog veel meer gebaseerd op mijn eigen leven, maar dat zou ik niet allemaal kunnen opnoemen 🙂

 

Hoe kwam je erbij om de boeken zelf uit te geven?

Daar heb ik deze blogpost over geschreven!

 

Heb je al ideeën voor nieuwe boeken?

Ja, ik heb alweer heel veel nieuwe ideeën, maar daar ga ik nog niks over verklappen 🙂

 

Blijf je Young Adult boeken schrijven?

Ja, voorlopig blijf ik YA schrijven, dat vind ik toch een ontzettend leuke doelgroep. Met deze categorie kan ik alle kanten op, want tieners staan echt open voor alle mogelijkheden in een verhaal. En daarbij komt dat ik bepaalde volwassen onderwerpen gewoon niet zo interessant vind om te schrijven. YA is lekker licht en avontuurlijk, daar geniet ik van.

 

Hoe gaat zo’n cover ontwerp in zijn werk?

Voor het ontwerp van mijn covers heb ik een speciale ontwerper ingehuurd. Ik stuur diegene een briefing met alles over het boek, mijn ideeën en wat ik mooi vind, en vervolgens worden daar verschillende voorstellen voor gemaakt, die we daarna samen aanpassen tot hij helemaal perfect is.

 

Heeft het werk van de redacteur effect op jouw schrijfstijl?

Nee, mijn redacteur kan heel goed objectief kijken naar het verhaal en suggesties doen om het te verbeteren. Daarbij laat ze mijn schrijfstijl intact, en ik heb altijd de keuze om iets toch te laten staan of een nieuwe oplossing te verzinnen. Echte taalfouten haalt ze er natuurlijk wel uit, maar dat heeft niet zoveel met stijl te maken.

 

Wat is De Heksenkring?

De Heksenkring is mijn online community waar ik elke maand bonuscontent deel. Zo deel ik regelmatig sneak peeks van het nieuwe boek, bonuscontent rondom de Lara Polaris serie en tips voor schrijvers. Je vindt hem hier: https://petje.af/deheksenkring/