• 0 Items - 0,00
    • Geen producten in de winkelwagen.

Over mijn debuut Heks van vuur en oorlog heb ik zo’n vijf jaar gedaan. Niet alleen met schrijven natuurlijk, maar ook met het uitgeefproces. Als we dat ervan af trekken, dan ben ik zo’n twee jaar bezig geweest met de eerste versie neerpennen. Best een lange periode, als je bedenkt dat ik het vervolg in drie maanden wil gaan schrijven (oef). Daarom heb ik voor mijn eigen motivatie, en voor jouw entertainment, wat learnings op een rijtje gezet die me hierbij moeten helpen. Wellicht helpt het jou ook!

 

1. De eerste versie is geen boek

De eerste versie duurde bij mij het langst om te schrijven. En één van de dingen die me tegenhield was het vergelijken van mijn work in progress met andere boeken. Die waren zoveel mooier, origineler, creatiever en beter geschreven…

Maar wat ik heb geleerd, is dat een gepubliceerd boek zoveel stadia verder is dan de eerste versie van een manuscript. Het gaat nog door zoveel rondes van zelfredactie, proeflezers, grote redactie, kleine redactie en correctie heen, dat het uiteindelijke verhaal bijna niet meer te onderscheiden is van de eerste versie. Wees dus niet bang om fouten te maken en domme dingen te schrijven, want jouw ruwe diamant wordt straks nog helemaal gepolijst tot een fonkelend exemplaar.

 

2. Zie het schrijven als je werk

Een boek schrijven kost tijd – heel veel tijd. En je krijgt het dus alleen voor elkaar als je er tijd voor vrijmaakt. Niet als je het er een beetje bij doet, als je een beetje aanrommelt en wacht tot je er zin in hebt. Beschouw het schrijven als je werk; plan schrijfuren in, zorg voor een kop thee en kom niet van je stoel af voordat je iets hebt geschreven. De ‘Butt-in-chair’ methode noemen ze dat.

 

3. Inspiratie is overal

En dan bedoel ik écht overal. Om je heen, op straat, in je gesprekken, in gesprekken die je opvangt in de trein, op tv, in de krant, op social media, in boeken, in films, in bordspellen, op je vakantie, in het hotel en ga zo maar door. Houd je oren en ogen open en maak notities van leuke quotes of beelden die je kunt gebruiken, ook al weet je nog niet precies hoe. Het kan altijd van pas komen.

 

4 De eerste pagina schrijf je als laatste

Oké, dit geldt misschien niet voor iedereen. Maar in mijn geval wist ik pas wat er op de eerste pagina moest komen te staan toen het verhaal af was. Natuurlijk had ik wel een kladversie, want je moet ergens beginnen, maar pas toen ik klaar was, kon ik die eerste pagina omgooien, schrappen wat er niet belangrijk was en precies dat beschrijven wat wel belangrijk was voor de lezer. Want dat weet je pas, als je weet waar het verhaal heen gaat.