writing-828911_1920 (1)

In januari 2016 schreef ik de eerste woorden van Heks van vuur en oorlog. Inmiddels is het eind 2020 – wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? In deze serie neem ik je mee in het proces van manuscript tot boek. Hieronder vertel ik je alles over de drukker.

Een boekdrukker kiezen

Voor mijn eerste boek heb ik de offertes en mogelijkheden van verschillende drukkers overwogen. Uiteindelijk kwam ik uit bij De Boekdrukker in Amsterdam. Een hele fijne organisatie met persoonlijk contact en goede service. Zo kon ik veel met hen overleggen over de beste keuzes voor dit boek, en wist ik zeker dat de boeken op tijd geleverd zouden worden.

 

Het formaat

Toen de drukker eenmaal gekozen was, was het tijd om de specificaties van het boek te bepalen – te beginnen met het formaat.

Zelf vind ik het altijd prettig als een paperback klein is, zodat je hem in je tas mee kunt nemen, en hij lekker in de hand ligt. Veel van mijn favoriete boeken zijn 13 x 20 cm groot, en dat is dan ook het formaat dat ik heb gekozen voor mijn eigen boek.

 

Het papier

Altijd zo jammer als je een heel goed boek leest, maar het papier voelt alsof het elk moment kan gaan scheuren. Daarom vond ik het belangrijk om mooi papier te kiezen, dat lekker bladert. Ook moest het niet spierwit zijn, want dat doet zo’n pijn aan je ogen (vooral in de zon!). Dit fijne crèmekleurige papier noemen ze in de boekenwereld 90-grams romanpapier.

 

Bijzonderheden

De cover van het boek is gewoon matlaminaat, een gangbare kaftsoort, maar er is wel iets bijzonders mee gebeurd. Ik wilde namelijk zo’n mooi glanslaagje op de titel hebben, zodat die er echt uit springt. Dat glanslaagje heet Spot UV lak, en dat is over de inkt heen aangebracht.

 

Bindingswijze

Tot slot was er de keuze voor de bindingswijze. Dit bepaalt hoe het stapeltje papier aan elkaar gebonden wordt tot een boek. Dit kan op verschillende manieren, maar ik heb gekozen voor garenloos gebrocheerd. Dat betekent dat je de binding nauwelijks ziet; het is een soort dun lijmlaagje. Daardoor is het boek makkelijk open te houden in je hand.

 

Ik ben heel blij met het resultaat; een prachtige paperbackversie van Heks van vuur en oorlog

Inmiddels is het boek verschenen en hier te koop!

Eén reactie

  1. […] bij dit boek is om het hele proces van schrijven, drukken en promoten ervan vast te leggen via een blog en Social Media. Zo is er tijdens het schrijven van deze debuutroman veel aandacht besteed aan […]