writing-828911_1920 (1)

In januari 2016 schreef ik de eerste woorden van Heks van vuur en oorlog. Inmiddels is het eind 2020 – wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? In deze serie neem ik je mee in het proces van manuscript tot boek. Hieronder vertel ik je alles over de vormgeving.

Briefing

Net als mijn redacteur, heb ik ook mijn vormgever gevonden via het internet. Zodra zij bevestigde dat ze met mijn cover aan de slag wilde gaan, stuurde ik haar een uitgebreide briefing. Hierin stonden een samenvatting van het boek, de personages en belangrijke symbolen die erin voorkwamen. Zo beschreef ik bijvoorbeeld dat het bos een belangrijke locatie is in het boek – en daarom zie je deze terug op de cover! Ook stuurde ik een Pinterest bord mee met allerlei covers die ik mooi vond en welke stijl ik zocht voor mijn boek.

Voorstellen

Op basis van mijn briefing maakte de vormgever een schets met potlood, waar ik razend enthousiast van werd. Dit werkte zij uit in een aantal verschillende voorstellen; immers konden de kleuren, lettertypes en details nog op allerlei manieren worden uitgewerkt. Hieruit koos ik het ontwerp waar ik mee verder wilde: een silhouet van mijn hoofdpersonage Lara, midden in een donker bos en met onderin de figuur waar de titel naar vernoemd is; de Heks van vuur en oorlog.

Finetunen

Toen het concept klaar was, gingen we aan de slag met de details. Bij elke nieuwe versie maakte ik met Paint een feedback bestandje, waarin ik in het ontwerp omcirkelde wat ik anders zou willen zien. Zo hadden de bomen in een eerdere versie bijvoorbeeld lieflijke blaadjes, wat uiteindelijk harde, scherpe takken zijn geworden – dat paste beter bij de sfeer van het boek.

 

Proefdruk

Toen het ontwerp zo goed als klaar was, liet ik een proefdruk maken bij de drukker van het boek. Zo kon ik zien hoe alles eruit zou zien als het geprint werd. Bij het zien van de proefdruk was er toch nog één laatste wijziging nodig: het vuur onderaan de cover was niet mooi op papier. Wat een indrukwekkende vuurzee had moeten zijn, leek op papier meer een koffievlek. Oei! Gelukkig kon de vormgever dit vuur nog vervangen door mooie vlammen en is het uiteindelijke resultaat helemaal naar wens geworden.

Binnenwerk

Ook het binnenwerk liet ik door dezelfde ontwerper maken. Zij legde me een aantal verschillende lettertypes voor waaruit ik kon kiezen, en stelde de zetspiegel voor me in (de hoeveelheid wit aan de randen van het papier). Ook liet ik de hoofdstukcijfers in een mooi lettertype zetten en hebben we nog een mooi detail kunnen toevoegen: tussen alinea’s waar veel tijd verstrijkt, zie je een symbool (als je weet hoe dit heet, stuur me dan een berichtje op Instagram, want wij kwamen er niet uit! haha) en dat is het Heksensymbool geworden.

Wat vind jij van het ontwerp?