7 vragen aan S. Christina

Onlangs was schrijver S. Christina op online auteursbezoek bij de leesclub van middelbare school CSG Willem van Oranje. De leerlingen en docenten die meededen hadden al een deel van ‘Heks van vuur en oorlog’ gelezen, en daarop hele leuke en scherpe vragen bedacht! In dit artikel lees je een selectie van vragen en antwoorden.

 

Hoe bedenk je al die namen voor in je boeken?

Dat is een goede vraag, want met drie gepubliceerde boeken heb ik er al heel wat verzonnen!

Als ik een naam tegenkom waar ik een bepaald gevoel bij heb, of direct iemand voor me zie, dan schrijf ik die op. Zo heb ik altijd een lijstje van namen bij de hand die ik kan gebruiken in een verhaal. En ik hou in een apart document alle namen bij die ik al heb gebruikt in een boek, zodat ik niet per ongeluk twee keer dezelfde gebruik.

Ook vind ik het belangrijk om te letten op de betekenis van een naam. Ik vind het altijd leuk als die iets zegt over het personage. Zo betekent Lara ‘de gelauwerde’, Polaris ‘de helderste ster aan de hemel’, Alex ‘de beschermer’, David ‘vriend’ en Sophie ‘wijsheid’.

 

Hoe ben je schrijver geworden?

Ik las altijd al heel veel, en ik heb altijd al gezegd dat ik dat ook wilde doen: mooie boeken schrijven. Ik had dus ook altijd een schriftje bij me waarin ik een boek aan het schrijven was, maar die verhalen maakte ik nooit af.

Tot ik het idee kreeg voor ‘Heks van vuur en oorlog’, namelijk “een wereld waarin magie verboden is”. Toen ik dat idee kreeg, besloot ik het schrijven serieus te gaan nemen en dit verhaal af te maken. En zo kwam die droom eindelijk uit.

 

Wat zijn je inspiratiebronnen geweest voor dit verhaal?

Mijn favoriete boeken als tiener waren o.a. de Harry Potter boeken, de Hunger Games serie en Divergent. Ik denk dat je die invloeden ook zeker terug kan vinden in de Lara Polaris serie. Ik wilde ook heel graag over magie schrijven, omdat dat zoveel mogelijkheden en uitdagingen geeft in een verhaal. Maar dan wel in een vorm die gebaseerd is op een logisch systeem. Zo herken je in het verhaal misschien ook wel de vier elementen uit Avatar, maar ook astrologie, edelstenen, en de kracht van taal en emotie.

 

Waarom heb je het in de ik-vorm geschreven?

Omdat ik me daardoor het beste kon inleven in het hoofdpersonage Lara. Ik kon mezelf steeds de vraag stellen: wat zou ik doen in die situatie? En door het gebruik van de ik-vorm, voelt het ook persoonlijker aan voor de lezer, alsof je er echt bij bent. Maar die keuze kan wisselen per verhaal: voor mijn nieuwe boek schrijf ik bijvoorbeeld vanuit het perspectief van twee personages in de hij/zij-vorm.

 

Is het verhaal gebaseerd op de WOII of op de coronatijd?

Ik schreef de eerste versie in 2016, en voor zover ik weet heb ik geen voorspellende gave, haha. Dus nee, het is niet op de coronatijd gebaseerd. Deel twee overigens wel: Lara moet dan een tijd onderduiken in een donker grottenstelsel. Dat had ik waarschijnlijk nooit bedacht als we niet in lockdown waren geweest.

Het is wel op de Tweede Wereldoorlog geïnspireerd, en dan vooral de dreiging van een naderende oorlog, het uitsluiten van mensen, en de angst voor het onbekende. Ik heb bepaalde scènes en maatregelen die in het boek voorkomen hierop gebaseerd, om het echter te laten aanvoelen.

 

Hoeveel versies zijn er geweest, voordat ‘Heks van vuur en oorlog’ uitkwam?

In totaal zijn er zeven verschillende versies geweest. Eerst een kladversie, die ik twee keer herschreven heb. Daarna is het manuscript naar verschillende redacteuren gegaan. Die hebben het ieder weer sterker gemaakt met hun feedback, en uiteindelijk vond ik het goed genoeg om uit te geven. Je kan als schrijver wel oneindig lang blijven schaven tot je het zélf goed genoeg vindt, maar dan verschijnt het nooit.

 

Heb je tips voor als je zelf ook wil schrijven?

Bedenk voordat je gaat schrijven hoe het verhaal ongeveer moet gaan lopen. Zo heb je houvast tijdens het schrijven, en kom je niet vast te zitten doordat je niet weet wat er nu moet gebeuren. En ga dan een kladversie schrijven, zonder oordeel en zonder terug te lezen. Zodra je kritisch naar je werk gaat kijken, verlies je de vrijheid om creatief te zijn. Er komen altijd nog herschrijfrondes om het verhaal op te poetsen, dus maak je daar in de eerste versie niet druk om.

 

Bestel Heks van vuur en oorlog hier