Kopie van Nieuwsbericht afbeelding

Lisette Kuijt debuteert in 2024 bij Rebel Books met een Young Adult Fantasy roman. Benieuwd wie dit nieuwe talent is en waar ze haar inspiratie vandaan haalt? In dit interview leren we haar alvast een beetje kennen.

Op dit moment werk je aan je debuut – kan je al iets vertellen over het verhaal? 

In mijn boek combineer ik mijn twee favoriete genres: fantasy en mystery. Verwacht mist, ritualistische magie, goden, een koppige detective, geesten, zieners, grumpy/sunshine vriendschappen, slechte keuzes, gefluisterde woorden in een oude taal en een mysterieuze verdwijning. Ik wilde een boek schrijven dat perfect is om te lezen als het buiten regent en de bomen bijna al hun bladeren hebben verloren, en volgens mij is dat precies wat ik heb gedaan.

Wat vind je het leukste aan het schrijven?

Ik ben dol op puzzels, raadsels en mysteries. Als ik schrijf, ben ik eigenlijk constant bezig met het ontwarren van de rode draden die door het verhaal lopen. Ik verlies me in de geschiedenis, het ‘waarom?’ en de motieven van mijn personages. Elke pagina is een nieuwe uitdaging!

Waar haal jij inspiratie vandaan?

Voornamelijk uit andere mensen – gesprekken van voorbijgangers, bepaalde karaktertrekjes van vaste gasten uit mijn favoriete café, een verhaal dat een van mijn beste vrienden vertelt. Geen van mijn karakters is direct gebaseerd op iemand die ik ken, maar ze zijn een caleidoscoop aan eigenschappen van mensen uit mijn omgeving (en soms, onbewust, ook van mezelf). De kleinste details kunnen uitgroeien tot een personage, of zelfs tot het plot van een verhaal.

Hoe zit jouw schrijfproces in elkaar?

Ik besteed veel tijd aan het leren kennen van mijn personages en hun relatie tot de andere karakters in het boek. Wat is hun achtergrond? Waarom zijn ze zoals ze zijn? Wat vinden ze leuk, waar hebben ze een hekel aan? Deze fase van het proces is cruciaal voor me, want het helpt me om een authentieke stem aan elk karakter te geven.

Na deze verkenning werk ik een opzet per hoofdstuk uit, waarin de grote gebeurtenissen, setting en intenties van de personages in die scène zijn uitgewerkt. Op dat punt in het proces zie ik het verhaal haast als een film voor me en ken ik mijn personages zo goed, dat ik weet hoe ze zouden reageren in elke situatie.

Dat betekent natuurlijk niet dat het schrijfproces altijd soepel verloopt. Het is niet ongebruikelijk dat ik een hoofdstuk meerdere keren herschrijf voor ik tevreden ben, scènes compleet verwijder of later toevoeg. Het eerste hoofdstuk in mijn debuut heb ik zelfs zes keer volledig opnieuw geschreven.

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven?

Ik ben een onverbeterlijke perfectionist en heb veel moeite met het bepalen wanneer iets nu echt “klaar” is. Soms lees ik een hoofdstuk over en heb dan een compleet ander idee over hoe een scène zou kunnen worden ingestoken. In sommige gevallen is zo’n idee inderdaad ook beter, maar vaak levert het me alleen maar dagen vertraging en herschrijfwerk op.

Wat doe je als je even vastzit tijdens het schrijven?

Ik denk dat het belangrijk is om aardig voor jezelf te blijven. Op sommige dagen schrijf je met gemak duizenden woorden, en soms verwijder je drie alinea’s die je de dag ervoor hebt geschreven of creëer je, per ongeluk, een enorm plot hole. Dit hoort bij het schrijfproces, maar het kan enorm frustrerend zijn. Als ik merk dat het er niet in zit voor die dag, geef ik mezelf de ruimte om mijn laptop dicht te klappen en te doen wat op dat moment goed voelt. Soms is dat een wandeling in het bos achter mijn huis, soms een goed boek, of soms gewoon even helemaal niets.

Zodra ik mezelf dwing om even niet na te denken over het magiestelsel, de woorden in een ritueel, of de leeftijd van een van mijn personages (en daadwerkelijk naar buiten ga), komt de inspiratie vaak vanzelf weer terug.

Hoe ziet een ideale dag er voor jou uit?

09.00: wakker worden met koffie, een amandelcroissant en een boek

10.30: (een poging tot) schrijven

12.00: lunch in de zon

13.00: een boekwinkelcrawl

15.00: schrijven (nu echt)

19.00: pasta en wijn

20.30: bioscoop en popcorn

Wat doe je als je niet aan het schrijven bent?

Ik probeer zoveel mogelijk tijd te maken voor muziek, kunst, films, familie, vrienden en dwalen door de stad, naast mijn baan als adviseur. Ik ben een vreselijk chaotische lezer, die vrijwel altijd bezig is in meer dan vijf boeken tegelijk, en ervan overtuigd dat boeken kopen een opzichzelfstaande hobby is.

Wie zijn jouw favoriete schrijvers?

Moet ik kiezen? Erin Morgenstern, Donna Tartt, Oscar Wilde, Tonke Dragt, Agatha Christie, Anthony Horowitz, R. F. Kuang….

Wat is jouw favoriete YA/fantasy boek van het moment?

Ik ben opgegroeid in de tijd dat Young Adult echt een ‘ding’ werd, dus series als Percy Jackson en de Hongerspelen zullen altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Maar ook de laatste tijd zijn er zo veel fantastische boeken uitgekomen! Een van mijn favorieten is Truly Devious van Maureen Johnson – een briljant moordmysterie, mét humor, een unieke setting en knap uitgewerkte personages.

Heb je een tip voor mensen die ook graag een boek willen schrijven?

Geloof me: alles wat je schrijft, is beter dan de lege pagina met het knipperende balkje. Schrijf je idee op en werk het uit – de proza, spelling, grammatica, verdieping van je scènes en de details komen allemaal later. Geen van je favoriete boeken is in één keer geschreven; ergens op een computer staat een eerste versie die de schrijver nooit aan iemand zal laten lezen. Mijn eigen computer is een kerkhof van vergeten versies van manuscripten.

 

Bestel DE EEUWIGE NACHT hier

Meer weten over Lisette en haar nieuwe boek? Volg Lisette op Instagram