• 0 Items - 0,00
    • Geen producten in de winkelwagen.
Kopie van Nieuwsbericht afbeelding (3)

Robine van Olffen debuteert in 2024 bij Rebel Books met een Young Adult Fantasy roman. Benieuwd wie dit nieuwe talent is en waar ze haar inspiratie vandaan haalt? In dit interview leren we haar alvast een beetje kennen.

 

Op dit moment werk je aan je debuut – kan je al iets vertellen over het verhaal? 

Het boek dat ik aan het schrijven ben, is een Young Adult Fantasy verhaal. Het speelt zich af in een andere wereld, in een andere tijd. Het verhaal is bomvol avontuur, gevaar, geheimen, magie, maar ook liefde en ontwikkeling van de personages.

 

Wat vind je het leukste aan het schrijven?

Als ik in de flow ben, word ik volledig in mijn verhaal gezogen. Ik kan uit mijn lichaam, mijn leven, stappen en de meest wonderlijke avonturen beleven, samen met mijn personages. Even het leven, de zorgen en de verantwoordelijkheden loslaten om op reis te gaan met mijn protagonist, of een oorlog omschrijven om mijn frustraties kwijt te kunnen. Het liefste schrijf ik fulltime, iedere dag acht uur. Ik raak het nooit zat en blijf altijd vol verhalen en inspiratie…

 

Waar haal jij inspiratie vandaan?

Ik heb mijn eigen weg naar het vinden en vasthouden van inspiratie ontwikkeld. Zo heb ik bijvoorbeeld een afspeellijst met liedjes die mij inspiratie geven… vaak zijn het drammerige liefdesliedjes, maar soms ook epische muziek, of zelfs klassiek. Als ik inspiratie heb en ondertussen naar een lied luister, absorbeert het lied mijn inspiratie. Wanneer mijn natuurlijke inspiratie op een later moment minder is, zet ik datzelfde nummer op (soms wel een uur op repeat) en krijg ik de inspiratie langzaamaan weer terug. Het is een gekke methode, maar ik doe het al tien jaar zo… Sommige liedjes van tien jaar geleden geven me vandaag de dag nog steeds inspiratie terug.

Naast de muziek, haal ik inspiratie uit het lezen van andermans boeken, of zelfs het bekijken van series en films op televisie. Ik probeer wel in hetzelfde genre te lezen als waar ik in aan het schrijven ben, om niet te veel te haperen in schrijfstijl.

Naast boeken, films en series haal ik inspiratie uit de natuur, uit bijzondere momenten in mijn dagelijks leven, maar ook uit het krijgen van voldoende slaap. Mijn inspiratie en energie gaan namelijk hand-in-hand. Ben ik zelf uitgeput, of moe, dan is mijn inspiratie ver te zoeken. (Al kan ik het soms nog wat oproepen met een paar dubbele espresso’s…)

 

Hoe zit jouw schrijfproces in elkaar?

Dat hangt er erg van af. Ik ben niet enkel een boekenschrijfster, maar ook een tekstschrijfster. Ik werk binnen de schrijversbranche en schrijf artikelen of blogberichten in opdracht en het schrijfproces binnen deze teksten is totaal anders dan het schrijfproces voor mijn boekmanuscripten.

En ook binnen het schrijven van mijn manuscripten, verschilt mijn proces. Het ene verhaal begin ik door een vlaag van inspiratie, terwijl ik voor het ander eerst moet zitten om de personages uit te schrijven. Soms schrijf ik de hele verhaallijn uit en oefen ik zelfs met de verzonnen personages, door dialogen of herinneringen uit hun leven op te schrijven. Deze herinneringen en dialogen verwerk ik niet in het boek, maar houd ik wel bij me, om ervoor te zorgen dat de personages trouw blijven aan hun persoonlijkheid. Zodat ze niet in het ene hoofdstuk een andere persoonlijkheid lijken te hebben dan in het ander.

Wat ik door de jaren heen wel heb ontdekt, is dat schrijven met voorbereiding veel gemakkelijker is dan het hoofdstuk per hoofdstuk te bekijken. Dan loop je namelijk halverwege vast. Een gedetailleerde hoofdstukbeschrijving is uiteraard het makkelijkste, maar niet noodzakelijk. Zolang je de rode draad maar weet, het begin en het einde hebt verzonnen en duidelijk voor jezelf hebt besloten wat de boodschap van het verhaal is. Dan komt de rest vanzelf.

 

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven?

Ik ben een Friezin en ondanks het feit dat ik nauwelijks Fries spreek, (ik versta het wel!) sluipen er allerlei Frisismen in mijn taalgebruik. Op bed, in plaats van In bed, of praten, in plaats van spreken. En zo zijn er nog talloze anderen. Ik doe mijn best mijn taalgebruik en zinsconstructies zo professioneel mogelijk te houden en ben altijd erg kritisch naar mezelf als er toch fouten op papier verschijnen…

Maar hey, daar hebben we redacteuren voor… toch? 😉

 

Wat doe je als je even vastzit tijdens het schrijven?

Lezen, lezen en nog eens lezen. Tijdens het herschrijven van dit manuscript heb ik op een gegeven moment tijdens een Writer’s Block een volledig boek van 120.000 woorden gelezen op één dag. Ik denk dat ik wel acht uren lang heb gelezen, tussen de bedrijven door. Meestal als ik het boek van een ander heb gelezen, maken mijn radartjes achteraf overuren. ‘Oh, ik zou het zus hebben gedaan,’ of ‘Oh, was het verhaal niet veel beter als ze het zo hadden beëindigd?’ En voor ik het weet ben ik weer uit volle vinger (i.p.v. uit volle borst😉) aan het typen.

 

Hoe ziet een ideale dag er voor jou uit?

Het liefste slaap ik uit, tot een uur of acht. Met twee jonge kindjes ben ik meestal rond zes al wakker, dus acht uur is voor mij de droom. Tussen acht en elf ben ik erg productief, dus met een kopje koffie achter de laptop mijn ideeën wegtikken klinkt als een heel goed plan. Daarna lunchen met de kindjes, met ze spelen en misschien wat aandacht voor mijn vriend… Om dan tijdens de middagdutjes van de kindjes weer te schrijven. Na het dutje met het hele gezin op stap, eventueel een lange wandeling met de hond, of naar een terrasje of restaurantje toe om gezellig een hapje te eten of een gekoeld wijntje te drinken. En dan op tijd weer naar huis, om de kindjes in bed te brengen, mijn partner een kus te geven en … weer te schrijven. (Ik ben niet verslaafd, het lijkt alleen maar zo…)

Oh, maar een dagje met de kinderen naar Disneyland, of genieten bij mijn schoonfamilie in Griekenland zeg ik ook geen nee tegen…

 

Wat doe je als je niet aan het schrijven bent?

Omdat ik van beroep tekstschrijver ben, valt mijn werk buiten deze vraag. Ik ben moeder en besteed veel van mijn tijd aan mijn baby en peutertje. Ik heb een hond en een huis die veel aandacht vragen en uiteraard geniet ik van mijn vrienden en familie. Daarnaast houd ik ervan om op z’n tijd een spelletje te spelen op mijn Switch, of om boeken te lezen (het liefste op papier en niet digitaal… Ik ben een boekensnuiver).

 

Wie zijn jouw favoriete schrijvers?

Mijn favoriete jeugdheld (en schrijver waar ik altijd een zwak voor zal hebben) is Christopher Paolini. Zijn serie, dat begon met Eragon, heeft mijn liefde voor het Fantasygenre aangewakkerd. Later las ik veel werken van Simone van der Vlugt. Ik ben heel erg onder de indruk van George R. R. Martin, van zijn durf om te schrijven wat de lezer niet wil lezen; zodat de lezer zich later realiseert dat dát wat je dacht níét te willen lezen… soms precies is wat je wilt lezen. (Ben ik nog te volgen?) Ook is Sarah J. Maas een grote inspiratiebron. Zij schrijft veel actuele boeken in het NA genre, maar ook Fantasy of zelfs Romantasy. En bovenop alles, mag de grondlegger van mijn favoriete genre niet worden overgeslagen. J.R.R. Tolkien.

 

Wat is jouw favoriete YA/fantasy boek van het moment?

Ik ben nu net begonnen met het vierde deel van de A Court of Thorns and Roses-serie, van Sarah J. Maas en vind de boeken erg leuk. Maar er staan nog zoveel anderen op mijn TBR-lijstje, dat ik het lastig vind om één boek als absolute favoriet aan te geven. Ieder boek heeft zo zijn of haar eigen charmes, plus- en minpunten. En ieder boek verdient het om gelezen te worden. (Of geluisterd… Ik discrimineer niet.)

 

Heb je een tip voor mensen die ook graag een boek willen schrijven?

Doen. Gewoon doen. Zoals één van mijn favoriete quotes zegt: “A professional author is an amateur that did not quit.” Als je het wilt (en je bent bereid het werk ervoor te doen) dan is er geen limiet. Maak uren, kilometers. Bloed, zweet en tranen. Schrijf manuscript, na manuscript. Volg een cursus, of een training. Luister naar het advies van andere auteurs en bovenop alles… Blijf in jezelf geloven. Sta familie of vrienden toe om je verhalen en teksten te lezen, zodat ze je kunnen motiveren, inspireren of zelfs helpen. Hoe meer mensen in jouw directe omgeving weten van jouw droom, hoe voelbaarder de droom wordt.

En schrijf voor jezelf, niet enkel voor een lezer. Schrijf dat waar jij je goed bij voelt. Dat verhaal dat jouw zintuigen prikkelt, of de haartjes in je nek rechtop laat staan. Creëer jouw wereld en laat niemand je vertellen dat iets niet kan, want jij bent de enige die dat kunt beslissen.

 

Meer weten over Robine en haar nieuwe boek? Volg Robine op Instagram