writing-828911_1920 (1)

In januari 2016 schreef ik de eerste woorden van Heks van vuur en oorlog. Inmiddels is het eind 2020 – wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? In deze serie neem ik je mee in het proces van manuscript tot boek. Hieronder vertel ik je alles over de redactie.

De redacteur

Als startende uitgeverij heb ik natuurlijk nog geen redacteur ‘in-house’, maar dat is in dit digitale tijdperk gelukkig geen probleem. Mijn redacteur heb ik gewoon via internet gevonden, en na wat e-mail en Skype contact (lees: Corona-proof) bleek dat er een goede match was. Waar ik op heb gelet is dat ze flink wat ervaring had met de redactie van boeken (wat iets heel anders is dan bijvoorbeeld webteksten), al eerder had gewerkt aan een fantasyboek en enthousiast was over Young Adult. Eva Disselhoff bleek niet alleen een geweldige redacteur te zijn, maar ook een fijn persoon om mee samen te werken. Dubbel winnen!

 

Ronde 1: verhaalniveau

We besloten de redactie te verdelen in 3 aparte rondes: verhaalniveau, scèneniveau en zinsniveau. In die volgorde, want het heeft weinig zin om een spelfout te corrigeren als later de hele scène omgegooid wordt.

Te beginnen met het verhaalniveau, maakte Eva een uitgebreide analyse van het hele manuscript. Ze gaf precies aan wat er sterk was aan het verhaal en waar het beter kon. Op basis van die feedback kon ik de personages verder uitdiepen, de spanningsboog beter verdelen en de wereld meer kleur geven.

 

Ronde 2: scèneniveau

Nu alle onderdelen op de juiste plek stonden, zoomden we in op de individuele scènes. Eva deed een Stijlcheck, waarbij ze keek of er genoeg gebeurde in elke scène, of er een fijne flow zat in de tekst en of de personages ieder een eigen stem kregen. Dit verwerkte ik in het hele manuscript.

 

Ronde 3: zinsniveau

Tot slot werd het manuscript doorgenomen op zinsniveau. Hier ging het niet alleen om helderheid en leesbaarheid, maar ook om correct Nederlands. Ik had stiekem gedacht dat mijn Nederlands wel goed zou zitten, maar Eva haalde er nog heel wat foutjes uit. Deuk in mijn ego, maar wel goed voor het boek!

Nadat deze ronde klaar was, maakte Eva het document persklaar en ging het door naar de vormgever. Daarover volgende keer meer 🙂

 

In een volgende blog vertel ik je alles over het design!